Tuesday, October 4, 2011

Bali / Java Pelog

Finally I successfully finished my Java / Bali bamboo flute. In these photos I made them in Key F in octave no 4 (longer) and for some reason a Key A# / B Flat (shorter) in Pelog Scale - one of the scales famously used in Gamelan music beside the salendro scale. Listening to the high pitch of the Key A#, make your souls soar in the mountainous terraced-paddy field in the Indonesian country side. 

In this photo I attached the Key F as well for those who enjoy the lower and mellower sound. In addition I may also make them in Key C#, and Key E for a lower and mellower melancholic sound of the nature. Notice the placement of the tone holes and the size of each of them. It is comprised of 4 tone holes. However, for ease of thrilling, I intentionally incorporate another hole at the back (thumb hole). I hope you enjoy it , and if for any reason, I am contactable at mjrosman@gmail.com or +60193827279








  video

7 comments:

  1. The recorded sound is using the Key F Pelog which is the longer bamboo flute displayed in the photo.

    ReplyDelete
  2. Salam saudara....maaf jika bertanya...saya tiba2 teringat pada arwah ayah saya bila dengar lagu yang awak mainkan....berkenaan dengan seruling jawa ini berape harga nya?boleh tak kalau awak emailkan pada saya harganya & cara bermain seruling...jika tak keberatan beberapa buah not lagu...berapa lama tempoh saya boeh dapat selepas ditempah?..terima kasih....(bazliaini@gmail.com)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. Harga seruing Pelog Scale ni lah RM 70. Pos rm 15 jadi jumlah ialah rm 85. saya dah emailakn cara asas bermain seruling (major scale sahaja - tetapi caranya tetap sama) pada tuan. jika tuan ingin menempah sila isikan borang dibawah:

    http://serulingbuluh.weebly.com/order-form.html dan tandakan pada F4 dibawah (iaitu lagu yang saya tiup disini)sebagai contoh

    Bali / Jawa (Gamelan) Pelog Scale

    C#4
    E4
    x F4
    B Flat

    ReplyDelete
  4. Salam tuan...tuan sye nak tnye sume harge seruling yg tuan jual start dari 10 hingga ke berape?...bole x tuan email lat sye harge setiap seruling beserta jenis dan gambar....syeberminat hendak beli tetapi sye nak survei ape jer yg tuan jual...
    Email kat saifulcebol2_ben10@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam. saya dah emailkan jawaban . elok kalau guna whatsap saya di 0193827279

      Delete
  5. Tuan boleh emailkan beberapa note lagu dan harga seruling kat saya tak. fahmar1801@gmail.com

    ReplyDelete
  6. tuan boleh bgi tahu sy klo sy yg baru nak start main kena pkai seruling yg mcm mana?dan jenis seruling apa yg harus sy beli? nnti email kan kepada sya
    ciknan23@gmail.com

    ReplyDelete